vajinal-kanama-anormal-vajinal-kanama
DİĞER

Anormal Vajinal Kanama

Kadınlarda aylık adet döngüsü süresince vajinal kanama meydana gelir. Anormal vajinal kanama ise normal adet döngülerinden farklıdır. Adet döngüsü dışında kanama, adet döngüsü esnasında aşırı kanama ya da adet döngüsünün normalden uzun olması anormal vajinal kanama olarak değerlendirilir. Bununla beraber ergenlikten önce ya da menopozdan sonra meydana gelen vajinal kanamalar da anormal kanamalar arasında yer alır. Rahimde miyom ya da polip oluşumu, hormon problemleri, hormon tedavileri, rahim ağzı, yumurtalık, rahim ya da vajina kanseri ile beraber tiroit problemleri vajinal kanamaya neden olabilmektedir.

Bunların dışında hamilelikte de çeşitli sebeplere bağlı olarak kanama görülebilmektedir. Bu durum her zaman ciddi bir probleme bağlı olmaz ancak yine de hamilelik döneminde vajinal kanama meydana geldiğinde vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmak gerekmektedir. Kanamanın nedenini anlamak için fiziksel pelvik muayene, kan testi, görüntüleme testleri ve diğer prosedürler kullanılmaktadır.

vajinal-kanama-anormal-vajinal-kanama

Normal Vajinal Kanama ve Anormal Vajina Kanama Nasıl Ayırt Edilir?

Kadınlarda adet döneminde rahim duvarını oluşturan endometrium dokusu kalınlaşır. Bununla beraber yumurtalıklarda oluşan yumurta hücresi de fallop tüplerinden rahme gelir. Rahim bu dönemde kendini hamileliğe hazırlar. Ancak hamilelik gelişmediğinde kalınlaşan rahim duvarı dokusu ve yumurta hücresi kanama ile vajinadan vücut dışına atılır. Bu döngü düzenli olarak her ay gerçekleşerek adet döngüsünü oluşturur. Adet döngüsü süresince meydana gelen kanamalar da normal vajinal kanamalar olarak kabul edilir. Bunun haricinde meydana gelen kanamalar anormal vajinal kanama olarak kabul edilir.

Aşırı Adet Kanaması Neye İşaret Eder? Anormal Vajinal Kanamanın Sebepleri

Menoraji olarak adlandırılan aşırı adet kanaması, adet döneminde aşırı kanamanın meydana gelmesi ya da adet kanamasının normalden uzun sürmesi durumudur. Aşırı adet kanaması kadınlar arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durumların büyük bir kısmında menoraji olarak değerlendirilecek kadar kanama meydana gelmez. Menoraji meydana geldiğinde adet dönemi boyunca hastalar aşırı kan kaybı ve kramptan dolayı gündelik aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır. Bazı durumlarda aşırı adet kanamasına tam olarak neyin neden olduğu teşhis edilememektedir. Vücutta meydana gelen birçok değişiklik aşırı adet kanamasına neden olabilir. Hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler, yumurtalıklardaki fonksiyon bozuklukları, rahimde miyom ve polip oluşumu, adenomiyozis, rahim içi araç kullanımı, üreme sistemini oluştan organlarda kanser, ciğer ya da böbrek bozuklukları gibi durumlar aşırı adet kanamasına neden olabilmektedir.

Anormal Vajinal Kanamalar

Anormal vajinal kanamalar, adet döngüsü dışındayken vajinal kanamaların görülmesi durumudur. Birçok kadın hayatının bir döneminde adet dönemi dışında vajinal kanama ya da lekelenme görebilmektedir. Bu genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Metroraji olarak bilinen bu duruma neden olan bazı rahatsızlıklar kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Ancak bazı ciddi hastalıklar da anormal vajinal kanamaya neden olabilmektedir. Üst üste birden çok kez lekelenme ya da aşırı kanama meydana geldiğinde vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Rahimde ya da rahim boynunda oluşan kitleler, stres, ilaç kullanımı, düşük, vajinal kuruluk, hormonal dengesizlik ve üreme sistemindeki kanserler anormal vajinal kanamaya neden olabilmektedir.

Anormal Vajinal Kanamalar Neye İşaret Eder?

Ortalama olarak bir döngü 21 ile 35 gün arasında değişmektedir. Adet olarak bilinen normal vajinal kanama birkaç gün ile 1 hafta arasında sürer. Bu süreç dışında meydana gelen vajinal kanamalar anormal vajinal kanama olarak değerlendirilir. Adet döngüsünü düzenleyen iki hormon östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Yumurtalıklarda meydana gelen fonksiyon bozuklukları ya da tiroit bezi problemleri hormonal dengesizliklere bağlı anormal vajinal kanama neden olabilmektedir.

Hamilelik döneminde meydana gelen düşük ya da ektopik gebelik gibi durumlar da lekelenme neden olabilir. Kadınlarda meydana myomlar rahim dışında oluşan ve kanserleşmeyen kitlelerdir. Doğum yapmayan kadınlar arasında oldukça sık görülen myomlar anormal vajinal kanama sebepleri arasında yer almaktadır. Bunların dışında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, vajinal duşlar ve parfümler ya da pelvik inflamatuvar hastalık gibi enfeksiyon türleri anormal vajinal kanama nedenlerinden bazılarıdır. Rahim ağzı kanseri, vajina kanseri, rahim kanseri veya yumurtalık kanseri anormal vajinal kanamalara neden olabilmektedir ancak kanser kaynaklı anormal kanamalara nadiren rastlanır. Aşırı stresli yaşam tarzı, diyabet, tiroit bozuklukları, kısa sürede aşırı miktarda kilo alma ya da kilo verme gibi durumlar da çok nadir olarak anormal vajinal kanamaya yol açabilmektedir. Ayrıca cinsel ilişkide zorlanma durumunda ilişki sonrası lekelenme veya kanama meydana gelebilir. Genel olarak bir rahatsızlığın neden olduğu vajinal kanamalar, o rahatsızlık tedavi edildikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Anormal vajinal kanamalar ve jinekolojik onkoloji hakkında detaylı bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.