KADIN KANSERLERİ

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)

Vajinanın sona erdiği, rahmin girişinde yer alan 2 – 3 santimlik bölgeye rahim ağzı adı verilir. Bu kısım normalde kalın ve sert bir yapıda ve koni şekline sahiptir. Doğum gerçekleşeceği zaman incelir ve bebeğin geçişine olanak sağlar. Rahim ağzı kanseri ya da diğer adıyla serviks kanseri bu bölgede meydana gelir.

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) Nedir?

Rahim ağzı kanseri, vajina ile rahmi birbirine bağlayan rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen değişim ile ortaya çıkar. Bu kanser rahim ağzının daha derinlerindeki hücreleri etkileyebilmektedir. Ayrıca bazı diğer kanser türleri gibi akciğer, karaciğer, vajina, rektum ya da idrar kesesi gibi vücudun diğer organlarına da sıçrayabilmektedir. Serviks kanseri genellikle insan papilloma virüsü (HPV) ile oluşmaktadır. Aşı ile bu kanser önlenebilmektedir.

Serviks kanseri olarak da bilinen kanser türü oldukça yavaş ilerler. Bu nedenle ciddi problemlere yol açmadan önce teşhis ve tedavi edilmesi zordur. Ancak PAP Smear testlerinin ve görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi sayesinde her geçen yıl daha az kadın rahim ağzı kanserinden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri yavaş ilerleyen bir kanser olduğu için genellikle ilk evrelerde pek belirtiye neden olmamaktadır.

  • Erken kanser belirtileri arasında cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında vajinal kanama
  • Menopoz sonrası ya da pelvik muayene sonrası vajinal kanama ve vajinal akıntı bulunmaktadır.
  • Kanserin ilerlediği durumlarda kasıklarda ağrı
  • İdrara çıkmada zorlanma
  • Ayaklarda şişlik
  • Böbrek yetmezliği
  • Kemik ağrısı
  • İştahsızlığa bağlı kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler de kendisini gösterir.

Özellikle menopoz sonrasında ya da iki adet dönemi arasında vajinal kanama görenlerin vakit kaybetmeden muayeneye gitmesi gerekmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Serviks kanseri vakalarının büyük bir çoğunluğu cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsü (HPV) nedenlidir. Rahim ağzı kanseri aşısı ile önlenebilmektedir. Rahim ağzı kanseri aşısı 12 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Uygulama 9 yaşa kadar düşebilmektedir. Aşı 6 aylık sürede 3 doz olarak uygulanır. HPV aşısının bu kadar erken yapılmasının sebebi bireylerin daha aktif cinsel hayata başlamadan korunmaya alınması içindir. Cinsel temastan sonra aşının koruyuculuğu düşüş göstermektedir. Rahim ağzı kanseri aşısı 4 HPV türüne karşı %100 koruma sağlar.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Gelişmiş görüntüleme yöntemleri ile Serviks kanseri ya da gelecekte Serviks kanserine dönüşebilecek prekanseröz hücreler belirlenebilmektedir. Günümüzde kadınların 21 yaşından itibaren düzenli olarak muayeneye gitmesi tavsiye edilmektedir. Rahim ağzı kanseri tedavisi ise kanserin durumuna, diğer sağlık problemlerine ve hastanın tercihine göre değişiklik göstermektedir. Tedavi yöntemleri ameliyat, radyoterapi ya da kemoterapidir. Bazı durumlarda ameliyat tek başına yeterli olduğu gibi, kanserin ilerlediği durumlarda ise ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler birlikte uygulanabilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Bulaşıcı Mıdır?

Rahim ağzı kanseri bulaşıcı değildir ancak rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü bulaşıcıdır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan virüslerden birisidir. Enfekte olmuş kadın veya erkek birlikte olduğu partnerine bu virüsü bulaştırmaktadır. Cinsel ilişki olmasa bile genital bölgenin teması virüsün bulaşması için yeterlidir.

Serviks kanseri bulaşıcı değildir. Ancak Serviks kanserine neden olan HPV virüsü bulaşıcıdır.

Cinsel Yaşamı Etkiler mi?

Tedavisinden sonra birçok kadın cinsel yaşama dönme konusunda tedirgin olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da kanama korkusu cinsel yaşamı zorlaştırabilmektedir. Ancak rahim ağzı kanseri sonrasında cinsel yaşama dönmede herhangi bir problem bulunmamaktadır. Tedavinin bazı yan etkileri olabilmektedir. Radyoterapi tedavisinden sonra vajinada kuruluk ya da daralma meydana gelebilmektedir. Ancak bu durum aktif cinsel hayata dönmeye genellikle engel olmamaktadır.

rahim-agzi-kanseri

Rahim Ağzı Kanserinde Riskli Grup ve Yaş Faktörü

Özellikle ilk cinsel ilişkisini erken yıllarda yaşamış olan kadınlarda rahim ağzı kanseri görülme riski daha yüksektir. 16 yaşından küçük ya da adet döneminin ilk yılı içerisinde cinsel ilişki yaşamış kişilerin Serviks kanserinden etkilenme riski daha yüksektir. Bunun dışında birden fazla partneri olmuş kişilerde de HPV bulaşma riski yükselmektedir. Ayrıca sigara tüketimi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da klamidya, gonore, frengi ya da HIV/AIDS gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olan kişilerde rahim ağzı kanserine yakalanma riski daha yüksektir.

Prof. Dr. Çağatay Taşkıran'ın Kadın Kanserleri alanında katıldığı Kongre, Toplantı ve Seminerler...

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists 2022

Advanced Course on Surgical Management of Cervical Cancer

Online Course on Bowel Surgery for Gynaecological Oncologists

Esgo.org‘taki tüm kongre ve toplantılarımı görmek için aşağıda bulunan butona tıklayınız.