Geleneksel Cerrahiye Göre Laparoskopi’nin Avantajları Nelerdir?
Teknolojik gelişmeler birçok alanda olduğu gibi cerrahi işlemlerde de yenilikleri beraberinde getirir. Gelişen teknolojik değişimler sayesinde artık geleneksel birçok cerrahi işlem yerini daha modern uygulamalara bıraktı. Laparoskopi de gelişmiş teknoloji kullanılarak yapılan uygulamalar arasında gösterilebilir. Bu gibi uygulamalar hasta için daha az ağrı ve kısa sürede normal yaşantısına dönme imkânı sunar.
Özellikle son yıllarda genel cerrahi alanıyla ilgili olan birçok ameliyat için laparoskopik yöntemler tercih edilir. Uygulanan bu yöntem zor veya nadir yapılan ameliyatları da daha kolay ve sorunsuz konuma getirir. Ameliyatları genellikle karın ve göğüs bölgesi ile ilgili olan müdahalelerle ön plana çıkar. Yapılan müdahalelerde geniş kesilere yer vermeden vücudun birkaç noktasına ince tüp yerleştirme adımı uygulanır. Kullanılan bu aletler ve kameranın yardımı ile ameliyat gerçekleştirilir.
İlginizi Çekebilir;
Laparoskopi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopi ameliyatlarında karın bölgesindeki organlar üzerinde, özel aletler yardımı ile küçük kesiler atılarak tedavi gerçekleştirilir. Uygulanan bu yöntemde geleneksel ameliyatlara oranla birçok önemli avantaj bulunur. Bu işlemin sağladığı başlıca önemli avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Büyük kesi atılmadan işlem gerçekleştirildiği için ameliyat izi çok az olur.
- Geleneksel cerrahi işlemlerde oluşabilen komplikasyonlar, riskler ve enfeksiyon olasılığı laparoskopi ameliyatlarında daha düşüktür.
- Ameliyat yapılan alanda bulunan dokular üzerinde hasar oluşma riski daha düşüktür. Bu sayede işlem sonrasında daha hızlı iyileşme süreci geçirmek mümkün olur.
- Geleneksel ameliyatlarda bazen karın içi yapışıklıkları oluşabilir. Bu durum hastanın yaşamı boyunca olumsuz durumları açığa çıkarabilir fakat laparoskopi için bu sorunun yaşanma olasılığı çok daha düşüktür. Böylece ilerleyen süreçte bağırsaklardan kaynaklı oluşabilecek sorunların ortaya çıkma ihtimalini düşürmek mümkün olabilir.
- En önemli avantajlardan birisi de laparoskopi ameliyatlarının ardından hastada ağrı hissinin çok az olmasıdır. Bu sayede hasta ameliyat sonrasında daha az ağrı kesici kullanma ihtiyacı hisseder.
- Laparoskopi ameliyatları sonrasında hastanın taburcu olma süresi daha kısa olur. Hastanın normal yaşantısına dönebilmesi de buna bağlı olarak daha hızlı olur.
Laparoskopik Yöntemlerle Hangi Tedaviler Gerçekleştirilebilir?
Laparoskopik tedavi yöntemi birçok hastalık için uygulanabilir. Bu yöntemin kullanıldığı en yaygın durumlar; kist cerrahisi, safra kesesi ameliyatı, miyomların alınması, apandisitin alınmasıdır. Genel olarak iç organlarla alakalı olan hastalıklarda cerrahi müdahale yapmak laparoskopi ile mümkün hale gelir. En çok üroloji, gastroenteroloji, genel cerrahi ve jinekoloji alanlarında tercih edilir. Bu doğrultuda laparoskopi yönteminin sıklıkla kullanıldığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:
- Karın ağrısı şikayetinin neden kaynaklandığının araştırılması ve tanı konulması
- Pelvik inflamatuar hastalık teşhisi
- Yumurtalıkta kist oluşumunun tanı ve tedavisinde
- Şiddetli ağrı ve kanamanın görüldüğü regl süreçlerinde teşhis konulması
- Farklı nedenlere bağlı olarak fallop tüpü ve yumurtalıkların alınması gerektiğinde
- Dış gebelik tedavileri için
- Apandisitle alakalı hastalıkların teşhisi ve tedavisinde
- İnmemiş testis tanı ve tedavisinde
- Obezite cerrahisinde
- Batın bölgesinde oluşan kistlerin tedavisinde
- Karın ve kasık bölgelerinde bulunan fıtıkların tedavisinde
- İnfertilite sebeplerinin araştırılmasında
- Mide ülseri tedavisi için
- Bağırsak kesilmesi gereken durumlarda tedavi amacı ile
- Prostat, böbrek, karaciğer, kolonlarda bazı parçalar ya da tamamının çıkarılması gerektiğinde laparoskopi yöntemi tercih edilebilir.
Laparoskopi Ameliyatlarında Oluşabilecek Riskler Nelerdir?
Laparoskopik ameliyatlar genellikle geleneksel uygulamalara oranla risk oranı düşük işlemlerdir ancak cerrahi bir müdahale olduğu için bazı durumlarda riskli durumlar açığa çıkabilir. Bu riskler nadir olarak görülür. Ameliyat sonrası için kontrollü ve belirtileri takip ederek oluşan komplikasyonların önlenmesi mümkündür. Laparoskopik ameliyatlarda oluşabilecek başlıca riskli durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Enfeksiyon
- Yüksek ateş ya da titreme
- Kesi atılan bölgelerde kızarıklık, kanama, şişkinlik, drenaj
- Uzun süre etkili olan öksürük
- Sersemlik
- İdrar yaparken zorlanma
- Uzun süreli mide bulantısı ve kusma şikâyeti
Yukarıda yer alan riskler genellikle daha yaygın olarak görülen komplikasyonlardır. Bunların yanı sıra daha az yaygın görülenler arasında, genel anesteziden kaynaklı sorunlar yer alır. Karın duvarı iltihabı ile pelvis, akciğer, bacaklarda kan pıhtısı da görülme ihtimali olan risklerdir. Laparoskopi işlemi anında organlarda ufak hasarlar da görülebilir. Ameliyat anında bir organın delinmesinden kaynaklı kanama ve akan sıvı vücuda yayılabilir. Bu durumda ek bir ameliyat yapılması gerekebilir. Bu gibi durumların açığa çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu da belirtmek gerekir.
Laparoskopi hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ziyaret edin.